09 април 2018

Мала грађанска задовољства која нама тако фале

            Ситне ствари које сам приметила у Гранади, а вероватно се могу екстраполирати на већину Шпаније


-       Нема нервозе у саобраћају, нико не труби јер нисте одстартали на семафору и нико не жури да ти докаже да је успешнија јединка од тебе тако што ће те покорити на саобраћајници.

-       Аутомобили нашироко обилазе бициклисте на друму и чекају изузетну прегледност. Понекад ми је непријатно колико дуго успоравам саобраћај јер су ме комотно могли обићи далеко раније.

-        Кад мере нешто резано у радњи, тежина папира/посуде се одбија (на папирићу пише 105 грама укупно: 100 г роба и 5 г папир, плаћате 100 г).

-       Отпад се сортира и рециклира. На улицама су засебни контејнери за пластику+метал, папир, отпад од хране, стакло, а чак имају контејнере за искоришћено јестиво уље и контејнере за стару одећу. Отпад од хране се баца само после 20 ч (а ноћу празне) да контејнери не би смрдели преко дана.

-        Кесе се у продавници продају, не дају = људи углавном носе своје торбе/кесе или колица.

-        Нема паркирања (сем на врло кратко) где није прописано, иако је паркирање огроман проблем у центру. Видела сам паука једном, а на шоферци аута који се задржао на пожарном путу испред наше зграде само се појавила цедуља да се има јавити полицијској станици.

-         Отприлике од 13/14 до 18 сати траје сијеста и радње (сем супермаркета) не раде. Сви ручају/иду кући да одморе/дочекају децу из школе/заврше нека посла. Подзаконски акт о коегзистенцији из 2009. прописује кућни ред (без „непотребне буке“) између 15 и 17 ч.

-        Када нешто треба објаснити, сви су љубазни и не журе (посебно иза шалтера), нема погледа у стилу „Ти мени сада досађујеш и много си глуп(а)“.

-        Строго се не пуши нигде у затвореном. Не морате да перете косу и одећу после пића у кафићу, моју захвалну астму да не помињем. Хвалим те боже!

Улази у зграде су углавном јако лепи, несхватљиво пространи и чисти, често има биљака и фонтаница. Доминирају мермер, метал и дрво. Код нас би се то брзо прерадило у гарсоњеру.

Међу скромнијим :)

Нема коментара:

Постави коментар