02 април 2018

Шпанске самопослуге

Нећу много да гњавим овим постом; редовно купујемо у Меркадони, јер нам је преко пута, а данас смо свратили до мало даљег Керфура (Аучан, који се овде зове мало другачије али има исти логотип још нисмо напипали).
За продавнице важи исто што је речено за Француску (луд избор уз врхунски квалитет), уз следеће допуне:

  1. Све је знатно јефтиније, често јефтиније него код нас, поготово основне намирнице.
  2. Најскупљи је рад човека. Месо исечено у шницле је по кили 2 евра скупље него у комаду (2 евра по килу за руке, шта ли би само рекли наши месари?). Ћурка јефтинија од кокоши. Нормално је да у рафу стоји месо кунића.
  3. 3 пута више месних прерађевина од Француза, суманут избор. Шунке им набацане у сандуке к'о код нас чарапе на распродаји. Наше чарапе на кило изађу осетно скупље.
  4. Сирева као у Француској, ако не и више.
  5. Нема шкембића (или нисам видео), али зато има пихтија. Крвавице присутне.
  6. Вансезонско поврће (тренутно) јефтиније него код нас (само су ротквице неразумно скупе). Квалитет забрињавајуће добар. Парадајз (још увек?) малкице жилав, али одличног укуса, већ постоји избор сорти; продаје се од зеленог до зрелог.
  7. Брдо слатких пецива за мале паре. Ееее, да ми је онај стари метаболизам...
  8. Једини минус, киселих вода никаква понуда и прескупе су (за те паре пићу пиво).
  9. У Керфуру имају штанд за суши, унутра мајстор сецка и мота и слаже у тацне, па у витрину, ти напољу бираш коју ћеш тацну. Квалитет постидео све суши ресторане у Београду. Цене од 6-40 евра, с тим што ће за оних 40 евра два гладна мушкарца да се до ушију напуцају сушија којем пиринач служи колќо да се каже.
  10. Laphroaig 26 евра, Jim Beam 11. Мислим да више ни воду нећу пити.
    Кад смо код тога, чесмовача може да се пије, бар у Гранади, и није лоша.

3 коментара:

  1. Ispravka: voće (sem jabuka i limuna) je mnogo skuplje nego kod nas (jabuke 180 din), svež kupus je 120 din/kg, zelene salate su isto dosta skuplje.

    ОдговориИзбриши
  2. Cesmovaca moze da se pije skoro pa svugde u ESP :))
    Karfur je inace jedan od najskupljih marketa ovde, Merkadona je OK ali kvalitet mesa je uzasan, Aldi i Lidl su barem sto se tice cena najpovoljniji (a i kvalitet hrane je visokom nivou) ali izbor je skroman.
    Susi je veliki trend, to su nedavno krenuli sa tim "susi majstorima" - ima ih i u Auchan-u :))

    ОдговориИзбриши
  3. Još jedna dopuna, bili smo danas u Lidlu. Nebo i zemlja u odnosu na grčki i mađarski, pa čak i od nemačkog znatno bolji.
    Svaki lanac ima nešto što drugi nemaju, ko je izbirljiv, ima da se našeta.

    ОдговориИзбриши