14 март 2018

Летње гуме у Алпима, скије у вратима


14. март 2018.

Јуче смо презули ауто у летње гуме. На први поглед чудна одлука обзиром да идемо у Алпе на скијање, али све је промишљено.
Дакле, проучили смо прописе – није законски обавезно имати зимске гуме ни у једној земљи кроз коју пролазимо, (осим код нас - то ћемо некако да заобиђемо 👮 ) под условом да имамо ланце за случај да се услови закомпликују.
Пошто ми је много мањи проблем да научим да стављам ланце него да 30–40 степени средоземног пролећа проводим на зимским гумама, данас сам отерао ауто на забачен део паркинга и учио како се стављају ланци. (На неизмерну радост неких седмака који су у сласт побегли из школе и учипили се за флашу пива, коју су предано лизали на истом том паркингу)
Шта сам научио?

1. Оба ланца се могу ставити за до 5 минута и није ништа тешко, али је прљаво.
2. Део сајле у другој боји (краћи) иде напред.
3. Дефинитивно научите да стављате ланце у миру дома свог и на нормалној температури, не вежбајте по вејавици
4. Тиме можда и благовремено откријете да неке фабрички лоше урађене спојеве треба поправити.
5. Погледајте како се монтирају ланци на YouTube -у, много боље него да тумачите очајно фотокопирано упутство.
6. Замолите неког ко зна како се стављају ланци да вам покаже, уштедите си 20 минута нервирања око тога где шта иде док сами не научите.


Што се тиче скија у вратима:
Простор између врата и седишта је најчешће занемарен као пртљажни простор, али кад имате танке и дугачке ствари које из ма ког разлога не носите на крову (планинарске штапове, весла за кајак, скије) итекако згодно дође. Ево како то изгледа у пракси:



 Остаје гомила драгоценог места које би нестало ако се скије не би положиле на само дно, што и није нека опција ако вам оне прве требају. Наравно, ако успемо да их ставимо на нормалније место, тим боље. :)





Нема коментара:

Постави коментар