09 мај 2018

Интелигенција у Шпанаца илити игла у четрес ектара врзине

Данас смо се поново сусрели са живим доказом да су последњи Шпанци који су показали знатнију интелигенцију и иницијативу били Изабела и Фернандо. Овај пут, 'фала богу, прошло је без интервенције полиције.

Дакле. Прецизним мерењем смо установили оно што су нам у сервису Адам (фини и професионални људи, ако ваља петљати око трапова и точкова, препорука) рекли пре пута: Гуме су прошле своје најбоље дане и треба их мењати. Покретање прича око замене гума овде десило се услед солидног попуста на исте у Карфуру и поређењем са ценама у мајчици Србији. Испоставило се да је овде нешто повољније, тако да је мењање гума чим се вратимо ипак отпало у корист мењања гума овде.
Елем, у цену гума урачунато је и све остало, само је требало скокнути до Feuvert-a – са линка можете да видите да се ради о солидној фирми а не о некој пропас' гаражи са дебелим лењим газдом који није изаш'о из флаше последњих 40 година – који рентира простор од Карфура, и заказати термин за замену.

Термин је заказан за данас у пет поподне, одмах није могло. Ех. Притом су, наравно, опет узели све могуће податке о нама и о аутомобилу, што је овај пут укључивало и информацију неопходну сваком вулканизеру на кугли земаљској: боју кола.

И тако, кретосмо данас. Киша је убијала, што нам је загарантовало да ћемо време трајања замене провести у продавници у којој смо јуче обавили недељну куповину, тако да ћемо само да зевамо. Супер.
Дотерали смо кола у радионицу, где нас је мајстор обавестио да прво треба да се јавимо у продавницу (где смо се јуче утефтерили и добили папир са свим могућим потребним подацима и заказаним термином), јер не може он да нас прими ако му из продавнице не јаве. Сва срећа, сервис и продавницу дели цирка 3 корака. Помоћу тарзан инглиша, утврдили смо да замена траје сат времена и да дођемо по кола после тих сат времена.

После убијених сат времена, пуни среће и радости полетесмо ка сервису, да узмемо кола и одјездимо у поподне – у међувремену се и разведрило.
Сачекао нас је онај који је говорио енглески, а фаца коју је сложио могла је без проблема да заврши на некој од Гојиних црних слика.

Ви хев проблем, рече он.
(Како је зинуо, пало ми је на памет шта је проблем.)
Дер ис проблем вид тајерос.
(99% је то, али хајде да видимо.)
Кренули смо ка колима, уредно паркираним 20-ак метара даље.

Успут сам на матерњем желео све најбоље умоболно ретардираним Шпанцима и њиховом образовном систему, који изгледа ни у средњој школи не дохвата много даље од таблице множења и срицања наглас. Отићи ћи из Шпаније а највећи утисак ће ми бити неверица да земља поплочана толико глупим и ограниченим људима тако фино функционише. Можда зато што кад онај један паметан нешто каже, оних 300 глупих што дођу на тог једног крећу на извршење не бавећи се даљом анализом?

Откључавање кола и отварање гепека само је потврдило да онај 1% ипак није био почетак новог светског рата ни инвазија ванземаљаца. Наше нове гуме уредно су заузимале гепек у истом оном положају у којем су од јуче.

Лос гумос сунос погрешно величинос, вели мајстор, јербо је величинада од гумос на аутос диференција релативос на гумос нуевос.

Издувао сам се успут. Сложим осмех бр. 14, поука доброћудог ал' приглупог, и почнем.

Пријатељу, пријатељу, јебо те пас ограничени и тебе мајстора и цело твој сервис, као прво мислиш да смо идиоти који су купили погрешне гуме, као друго штатеболи#$% за све остале димензије ако је погођена димензија фелне, као треће имбецилу један отвори врата па види да на плочици типа пише да су управо ТЕ гуме у гепеку ФАБРИЧКИ СТАНДАРД, као треће отвори твој професионални програм на рачунару, упиши које све гуме могу да се ставе на тај ауто и фелну те величине кад већ, вајни мајсторе, не знаш ниједно од горенаведеног, и као четврто... јебига. Кад си глуп, исто је као кад си мртав. Пате они око тебе а ти немаш појма ни о једном ни о другом.

Дакле. Гуме на ауту су биле малкице дубљег профила: 205/60 за фелну од 16 инча. Таквих (на нашу жалост, много су пријатније по лошим путевима и ван пута) није било, па смо узели стандардне, 205/55... за фелну од 16 инча.

„Мајстор“ који се латио посла је погледао бројеве, видео да се не подударају 1:1... и пошто је ту алгоритам његовог нервног система излетео из кривине, преврнуо се и запалио падајући низ литицу, свему је био крај.

Дакле. У три реченице смо објаснили да је са гумама све у реду, да је то стандардна величина (показна вежба: типска плочица, њена локација и важни подаци о основним карактеристикама возила које се с ње могу прочитати) а да су на ауту мало дубље гуме И ДА ТО СВЕ РАДИИИИИ ЈЕЕЕЛ ТАКОООО ЈЕР ЈЕ ФЕЛНА ТААА КОЈААА ЈЕЕЕЕЕ и да јебга, лепо сте нас зајебали.
Ијаоооо, стварно извините, па шта ћемо сад да радимо?

Па ништа, мајмуне, сад узмите па промените те гуме, да не мислиш можда да ћу да сј* још једно поподне за тебе?
За дивно чудо, нису имали никог заказаног за шест, па су одмах вратили ауто на дизалицу и заменили гуме.


Одолео сам искушењу да седнем на суседну дизалицу к'о гаргојл и одозго мрачно гледам на мајсторе и пословање наредних сат времена. Уместо тога смо се одвукли на кафу (киша је и даље непадала) у оближњи кафић и тамо изгубили наредних сат времена.

И тако, заменисмо сат живота за ово текста.

Видиш мааала ону гууусту шумуууу, у њооој ћемоооо да меењамо гумуууу...

2 коментара:

  1. Naša domaćica ima dara za slikanje - na noktu može ikonu da oslika (i redovno ubija vreme oslikavajući nokte sebi i sestri). Pitao sam je, što ne otvori neki manikir ili ne krene na crno da radi, bilo bi tu lepe kinte (ovde se od svakog posla može živeti - ono, stan, računi, hrana, sve solo).

    Kaže, bez diplome niko ne veruje da ja to umem. Prvo bi me pitali koju diplomu imam.

    ОдговориИзбриши