08 мај 2018

Бициклистичка култура у Шпанаца


Овде бициклисти не спадају у лудаке

Како рече другар пред пут, „благо вама, идете у земљу бициклизма“. Нисам знала шта тачно да очекујем – знам да постоје та нека Ла Вуелта и тај неки Контадор :) Прве назнаке позитивне слике су почеле на уласку у Шпанију, где свако мало промине да л' грозд рекреативаца (на колском путу поред "аутовие"), да л' екипа на тренингу праћена помоћним возилом.

Ништа без дедине плаве сајле :)

Да кренемо од обичног човека. Људи који се само транспортују бициклом има доста у Гранади, нарочито у центру. Станарима центра града који се нису почастили гаражом, живот је горак. Очито да се много њих определило да се транспортује мотором (продавнице истих и пратеће опреме су дословно на сваком ћошку) или бициклом; центар је солидно опремљен бициклистичким стазама (које имају својих препрека у виду контејнера или аутобуских стајалишта, али ајд' сад), али и на метар од њих бициклисти возе и друмом и, за разлику од Србије, нико им не труби и не соли памет кроз прозор да се врате на стазу, већ их и ту нашироко обилазе.


Број рекреативаца или потенцијалних профића је за похвалу. Нисам успела да се измакнем на 5-10-20 км од града а да се на 5 минута не сретнем са колегом по точку. Возе предано, имају скупе бајсеве нужно упарене са бар чарапама, а чешће свом одећом. Која је наравно у комплету, тако да ја изгледам као да сам се обукла на бувљаку за 180 дин, док у домовини изгледам као hi-tec суперхерој.



Доброј бициклистичкој слици погодују добри асфалтни путеви. На атрактивним рутама око Гранаде (Сијера Невада, Каналес итд.) асфалт је и феноменалан – једна брига мање за нас танкогуме двоточкаше.



Култура возача моторних возила ми је несхватљиво добра. На омиљеним бициклистичким рутама на којима нема стазе стоје знакови упозорења за возаче да треба да обилазе бициклисте на метар и по одстојања. А тај знак се и поштује! Не знам како је држава дресирала возаче, али некад ми је непријатно колико оклевају да ме обиђу. Пут благо кривудав, довољно широк и прегледан да ме часком обиђе бар једно возило, а они уредно возе иза мене 25 на сат и чекају прегледност од 200 метара. Хвала!


Пази, бициклиста!

За крај, шмекерица момент: 90% бициклиста на друму ће да вам се јави док педалате. :-)
Основни ниво бициклисте: Утегнут "као сајла", јавља вам се на друму иако имате препотопски бајс, носите шорц преко бици-гаћа, имате сајлу за везивање на раму, возите у обичним патикама и имате обичан качкет. Скуп бајс.
Напредни ниво бициклисте: Основни ниво ПЛУС широк осмех кад вам се јави, напарфемисан, повећа уредна хипстерска брада и обавезно тетоважа бар на десном листу. Прескуп бајс.

Нема коментара:

Постави коментар