29 мај 2018

Autopista

Кад смо ономад путовали у Кадиз, решисмо да, уместо аутопистом (није било бесплатне варијанте) идемо магистралом, ослањајући се на пријатно искуство при повратку из Кордове. О агонији тог путовања у неком од будућих постова; елем, у повратку смо се без трунке размишљања одлучили за аутописту. Па нек' кошта шта кошта. Сваку смо глупост пробали, укључујући и шунку од 180 евра кило (и о шункама ћу писати), па да видимо и шпански аутопут првог реда.

У теорији, не нуди ништа, односно, ограничење брзине је 130 уместо 120 и, као, одсуство камиона, који радије иду по аутовиама. Мда, а кад, као у овом случају, нема аутовие у близини?

Дакле, шта се дешава у пракси?

Аутописта на коју смо изашли била је крајње неимпресивна, две не-баш-најшире траке по смеру, смерови одвојени зеленим зидом, оградом од украсног грмља и жбунова; баца мало сенке, штити очи од ужареног неба, зеленим листовима и шареним цветовима одмара очи. Пријатна промена у односу на углавном стерилне аутовие.


Али није то оно због чега се плаћа излазак на аутописту.За оне којима је референца на ово малкице бланко,

1. Ограничење брзине од 130 км/ч се односи на минималну дозвољену брзину,
2. Пут је пројектован да дозвољава дотичне брзине, за разлику од аутовиа, које су понекад трасиране тако да је и 90 превише,
3. НЕМА КАМЕРА, НЕМА ПОЛИЦИЈЕ,
4. Камионџије споразумно избегавају тесне аутописте.
 
Односно, плаћате за овај осећај...Нешто слично као на нашим аутопутевима пре мерења пролазног времена, само без манијакалних гастоса и псеудокримоса који су ти предњом маском у гепеку а дугим светлима у потиљку.

По злу смо запамтили и улазак у Шпанију, бескрајно малтретирање около-наоколо бедним брзинама док се нисмо дочепали праве аутовие, тако да смо решили да се отворимо и за излазак из Шпаније. И - пут од Сал Ђироне до Француске нисмо ни осетили, ишло се широким путем са 3-4 траке, као у Француској.

Шта закључити? Ако популарна рута нема алтернативу у виду аутовие, идите на аутописту. За све остале случајеве, аутовие су довољне.

Нема коментара:

Постави коментар